mandag 28. desember 2009

Snøen har lagt seg



Det ble hvit jul i Byrkjedal i år . Vi må mange år tilbake i tid for å finne tilsvarende snømengder i desember måned . For spesielt interesserte vil det sikkert være mulighet til å ta en skitur inn Støladalen i det fine og kalde vinterværet .

mandag 30. november 2009

Tur til Vinjakulå


Turen opp til Vinjakulå starter på toppen av Maudalsbrekka. Det er bratt oppstigning i starten, men vi har en fantastisk utsikt over dalen og fjellområdene omkring.

På vei innover mot toppen. Vi er nå i slutten av november, så snøen har allerede lagt seg på fjelltoppene.

Endelig på toppen. GPS'en viser 907 moh. og her er det 15-20 cm snø.

Vi har en fin ustikt fra toppen av Vinjakulå. I bakgrunnen kan vi se byfjorden og øyene mot nordvest. Turen opp og ned tar totalt ca. 4,5 timer med innlagt matpause. (klikk i bildet for større bilde)

fredag 27. november 2009

Byrkjedal Bru




I 1950 ble det bygget en ny bru over elva i Byrkjedal. Betongdragerene til denne brua ble bygget av tyskerene under krigen, og var tiltenkt et helt annet formål. På det øverste bildet kan du se bru-karet til den gamle Byrkjedal Bro, som ble bygget i 1884. Årstallet er hogget inn i en av steinblokkene, sammen med Kong Oskar II sitt merke. Veien ovenfor Byrkjedal er nå utbedret til en fin og bred vei med gul midtstripe. Det er også bygget en egen rasteplass med bord og stoler laget av steinblokker. (klikk på bildet for større bilde)

lørdag 21. november 2009

Skolehuset


Skolehuset,som er vist på bildet,ble bygget i 1953,og er plassert opppå en av de karakteristiske sandterassene i Byrkjedal. Skolehuset inneholdt lærerbolig og skolestue.
Det var skole annenhver dag i Byrkjedal og på Mjåland. Jeg gikk 1.skoleåret i Byrkjedal. Vi var to elever som begynte dette året. Byrkjedal skole ble nedlagt i 1962, og elevene ble da overført til Dirdal skole. Nils Vela, fra Sand i Ryfylke, var den siste læreren ved Byrkjedal skole.

mandag 16. november 2009

Vasshjulet i bekken



Byrkjedal har mange bekker som kommer ned fra de bratte fjellsidene. Bekken er en populær lekeplass for alle barn som vokser opp i Byrkjedal. Å snekre et lite vasshjul,eller kadel som det også kalles,var en fin lek. Bildet viser et prakteksemplar som har "surret og gått" sammenhengende i ca. 2 år, bare avbrutt av frosten i den kalleste vintermåneden.

søndag 15. november 2009

Høsten har kommet i Støladalen


Høsten har for alvor gjort sitt inntog i Støladalen. Bjørka som for noen måneder siden sto fin og grønn står nå svart og naken. I tidligere tider var det flere utstlåtter og høyløer i dette områdert. Graset ble slått og tørket til høy. Høyet ble lagret i høyløene, og kjørt hjem til Byrkjedal på slede om vinteren. Dette var kjærkomment tilskudd til vinterforing av husdyrene.

Den Kløyvde steinen


På vei innover i Støladalen er "Den kløyvde steinen" et kjent merke. Steinen ligger midt i Støladalen. På lokalt kalles dette stedet for "Klymrå". Opprinnelsen til dette uttrykket er ukjent, men muligens har det noe med kløv og gjøre. Dersom du tar en tur innover støladalen en sen desemberkveld kan du være heldig å møte på "julenissen" .

Steinbrua i Støladalen


Denne brua er bygget av kilte steinblokkker.
På 1930 tallet ble det bygget en stølsvei innover Støladalen. Steinbrua er en del av denne veien .
Brua har hittil stått mot alle vannflommer. De kunne kunsten å bygge solide bruer i tidligere tider.

mandag 2. november 2009

Byrkjedalstunet


Byrkjedalstunet er bygd opp omkring det gamle Byrkjedal Ysteri .
Byrkjedal Ysteri ble stiftet av bønder i Byrkjedal og bygdene omkring i 1924. Her ble det produsert brun og hvit geitost . Ysteriet var i drift frem til 1974. Byrkjedalstunet er idag ett av de mest besøkte turiststeder i Rogaland .

søndag 1. november 2009

En fin høstdag i Byrkjedal


Bilde er tatt fra Gomleknuten og viser Byrkjedal en fin høstdag i Oktober . Rett frem ser vi Gloppedalen med Gloppedalsura som deler ytre- og indre vinjavatne . Fjelltoppen til venster heter Vinjakula og ligger på grensen mellom Gjesdal og Bjerkreim kommune, denne toppen er 907 m.o.h .